Silikony addycyjne
Silikon do zastosowań spożywczych - składnik B: ALPA-SIL 32 LM B/ 5kg
Opis
Konieczny zakup składnika A w stosunku 1:1 (na 5 kg składnika A, konieczne jest 5 kg składnika B)
Opis systemu Alpa-SIl 32 LM A+B
Alpa-SIl 32 LM to płynny, dwuskładnikowy elastomer silikonowy o addycyjnym systemie utwardzania.
Po zmieszaniu części „A” i „B” w proporcji 1:1, system utwardza się w temperaturze otoczenia w ciągu 24 godzin. Szybkość utwardzania może być przyspieszona przez ciepło.
Utwardzony silikon wykazuje doskonałe właściwości fizyczne i elektryczne.
Alpa-Sil 32 LM oprócz standardowych zastosowań formierskich moze być również stosowany do wykonywania form do żywności tj. odlewania czekolady, cukru, lodów oraz innych zastosowań wymagających kontaktu z żywnością (patrz "Zastosowanie w przemyśle spożywczym" na końcu opisu)
Podstawowe zalety:
Sieciuje w temperaturze pokojowej > 23°C/77°F
Łatwe mieszanie i przetwarzanie
Nie jest konieczne wygrzewanie do uzyskania pełni własności mechanicznych
Wysoka stabilność wymiarowa i mały skurcz (<0,1%)
Silikon może być stosowany w aplikacjach spożywczych
Własności
Produkt nieutwardzony
Wygląd & kolor | Bezbarwny, przezroczysty |
Typ utwardzania | Addycyjny |
Czas do odformowania/Pełne utwardzenie w 23°C | 4 - 6 godz. |
Gęstość Składnika A | 1,08 (BS ISO 2781) |
Gęstość Składnika B | 1,08 (BS ISO 2781) |
Stosunek mieszania (wagowo) | 1:1 |
Czas życia w 23°C/77°F | 30 minut |
Lepkość A | 28 000 cP (Brookfield) |
Lepkość B | 20 000 cP (Brookfield) |
Lepkość mieszaniny | 24 000 cP (Brookfield) |
Produkt utwardzony
Wygląd & kolor | Przezroczysty |
Gęstość | 1,08 g/cm3 (BS ISO 2781) |
Wydłużenie do zerwania | 260% (ISO 37) |
Twardość Shore A | 34-36 (DIN 53 505) |
Skurcz liniowy | <0,1 % |
Odpornosć na rozdzieranie | 17 N/mm / 98 ppi (BS ISO 34-1) |
Wytrzymałość na rozciąganie | >3,8 N/mm2 (ISO 37) |
Przechowywanie | |
Max temperatura | 30°C/86°F |
Mieszanie
Oba składniki „A” i „B” należy dobrze wymieszać, aby zapewnić jednorodność materiału i aby mieć pewność, żę wypełniacze nie osiadły na dnie.
Umieścić wymaganą ilość części „A” i „B” w czystym plastikowym lub metalowym pojemniku o około 3-krotnie większej objętości i mieszać do uzyskania jednolitego koloru.
Dla najlepszego efektu, zalecamy odgazowanie. W przypadku automatycznego dozowania ze statyczną głowicą mieszającą, oba składniki powinny być
odgazowane przed obróbką. Zalecane warunki próżni to 30-50 mbar, z przerwami przez 5-10 minut.
Następnie odlewaj mieszankę grawitacyjnie lub za pomocą wtrysku ciśnieniowego.
Aby osiągnąć optymalną wydajność, zaleca się używać tego samego numeru partii obu składników „A” i „B”.
Uwaga
Składnik A zawiera katalizator platynowy. Należy zachować szczególną ostrożność podczas korzystania w obecności innych skłąndików i materiałów, gdyż wiele z nich może zakłócić sieciowanie i uniemożliwi pełne utwardzenie produktu.
Przed zastosowaniem zalecamy przetestowanie.
Należy zachować szczególną ostrożność podczas obchodzenia się i mieszania wszystkich systemów elastomerów silikonowych utwardzanych addycyjnie, upewniając się, że wszystkie
narzędzia do mieszania (naczynia i szpatułki) są czyste i wykonane z materiałów, które nie zakłócają mechanizmu utwardzania.
Utwardzanie silikonu może być hamowane przez obecność związków azotu, siarki, fosforu i arsenu; katalizatory cynoorganiczne i stabilizatory PCW; katalizatory z żywicy epoksydowej, a nawet kontakt z materiałami zawierającymi niektóre z substancji np. gliny formierskie, kauczuki wulkanizowane siarką, kauczuki silikonowe utwardzane kondensacyjnie, cebula i czosnek.
Warunki utwardzania
Dane stanowią wskazówkę co do szybkości utwardzania w różnych temperaturach, Zaleca się mieszanie i odlewanie składników w temperaturach 15°C - 25°C, aby zapewnić odpowiedni czas życia i przetwarzania, deklarowany w karcie.
Żywotność systemu można jednak wydłużyć do kilku godzin, schładzając składniki przed zmieszaniem.
Zdrowie i bezpieczeństwo
Karty charakterystyki dostępne na żądanie.
Zastosowanie w przemyśle spożywczym
„Oświadczenie producenta o składzie kompozycji przeznaczonej do kontaktu z żywnością może być sporządzone i dostarczone na żądanie. Jeśli pożądany jest kontakt z żywnością, materiał należy dodatkowo usieciowić w temperaturze 200 °C przez co najmniej 4 godziny. Na koniec pragniemy zaznaczyć, że nasze stwierdzenie odnosi się do badań producenta nad składem ich produktów chemicznych. Należy jednak zauważyć, że ostateczna odpowiedzialność spoczywa na producencie materiału/wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością i że Jego rolą jest podejmowanie wszelkich rozsądnych działań, aby zapewnić, że Ich produkty nadają się do stosowania z żywnością, nie będą stwarzać zagrożenia dla zdrowia i są bezpieczne w duchu ustawodawstwa. Dokonując tego ustalenia, można rozważyć zastosowanie określonych zezwoleń regulacyjnych, a także potencjalną migrację zanieczyszczeń – m.in. przez produkty, produkty rozpadu lub pozostałości materiałów wyjściowych w żywności w wyniku zastosowania produktu. Dlatego ostateczny test musi zostać wykonany na produkcie końcowym.”